Inköp till mamma innan förlossning!

Skrivet 2011-12-17 Klockan 14:00:15



OBS! Inget för känsliga läsare! Fritt språk används, kan verka avskräckande.

Här är mina tips att köpa till mamman INNAN förlossning (minst tre veckor innan BF):

1.) AmningsBH: Om du tänkt amma. Köp bara 1-2, du vet ju inte innan hur länge du kommer amma. Maskintvättbar, utan bygel, tänk bekvämlighet! Prova ut tidigast i vecka 30 och välj minst en storlek större på kupan än det som passar då.
Fia rekommenderar: Twilfit, för personlig service

2.) Amningslinnen: Om du tänkt amma. Ett par stycken är att föredra, dom blir snabbt skitiga... ;o)  Gärna speciella med "övervik", men det funkar även kläder som har resår i en djup ringning, eller omlottmodell. Tänk på att efter en förlossning är magen ungefär som i vecka 20 och att dina gamla kläder då antagligen inte passar. Tänk en storlek större, minst, beroende på hur mycket du gått upp under graviditeten. Finns även amningslinnen med inbyggda BHtoppar som är skönt att ha hemma! (räkna med mycket hemma-tid, speciellt med första barnet!)
Fia rekommenderar: Alla amningslinnen/before and after från Boob, amningslinne med inbyggd BHtopp från Lindex.  

3.) Engångstrosor: Inget måste men kan vara VÄLDIGT skönt att ha en 5-10 stycken att ha dom första dagarna när du blöder som mest och bara slänga vartefter.

4.) Mjölkuppsamlare: Om du ammar. Det rinner ofta en del mjölk i början och om det inte funkar perfekt med amningen (vilket det inte gör för dom flesta) så är det kanon att samla det överflödiga och frysa in eller ha i kylen och ge. Det är BB eller BVC som säger till om bebisen behöver "stödmatas"!
Fia rekommenderar: uppsamlare från Medela

4.) Bröstvårtsskydd: Om du ammar. Många blir ömma och såriga på brösten, speciellt i början. Då är det skönt med dessa som avlastar och skyddar.
Fia rekommenderar: skydd från Medela

5.) Bröstvärmare: Om du tänkt amma, vinterhalvåret. Många drabbas av mjölkstockning, vilket bl.a. kan bero på kyla. Viktigt att därför hålla brösten varma! Ofta är dom delvis i ull, som är ett utmärkt material till ändamålet. Ull värmer när det är kallt och kyler inte när det blir blött (vilket det ju blir). Om du inte tål ull mot huden, leta efter en modell som har t.ex. frotté närmast huden!

6.) Bröstvårtskräm: Om du tänkt amma. Som jag tidigare nämnt, så är det lätt att få ömma och såriga bröstvårtor. En del experter rekommenderar att gnida in bröstmjölk men om man inte känner sig bekväm med det så kan man köpa en speciell kräm för detta, som skyddar och läker. Välj en som man inte behöver tvätta bort innan amning, t.ex. Purelan, det är smidigast. 

7.) Oparfymerat: Lite "overkill" kan tyckas men faktum är att bebisar är känsliga för parfym och om du använder parfymerade produkter kommer din naturliga kroppslukt inte fram på samma sätt. Det är viktigt att den nyfödda bebisen får lära känna DIN doft, det ger trygghet. Skippa alla doftsprayer (parfym, eau de toilette mm) i början! Oparfymerade produkter kan fortfarande innehålla vegetabiliska doftämnen, t.ex. Weledas Baby-serie. Det där får man känna efter själv. Sen finns det helt doftfria "fragrance free" produkter, vilka inte luktar alls eller i värsta fall illa när man använder det. Men när det torkat så luktar det inget! Satsa på en duschgel och en lotion. Eventuellt också schampo, balsam och deo. För den extrema finns såklart även doftfritt till ansiktet... ;o)
Fia rekommenderar: Weleda Baby-serien, som är anpassad till bebisen och därför kan användas på er båda!

8.) Öronproppar & MP3: Märkligt, kan tyckas, men är rätt säker på att du kommer få användning av detta nån gång under den första tiden! Bebisar skriker och skriket gör att stressnivåerna i kroppen ökar. Allt hänger ihop, "bebisen behöver oss och får oss att reagera". Men ibland blir det för mycket skrik för oss att kunna hantera. Kolik, ont i magen, trött, orolig osv. Perfekt att använda om det är en bebis som man måste gå runt med och den ändå skriker. Eller om man kör växelvis, den ena föräldern har t.ex. "natt-vak" och den andra kan då använda öronproppar och/eller MP3 för att kunna sova själv.
Fia rekommenderar: öronproppar: vanliga gula från Apoteket. MP3: en som funkar, laddad med favorit-musiken.

9.) Extra tjocka och stora bindor: Avslaget. En del blir chockade över hur mycket dom blöder efter en förlossning. Såhär uttryckte min barnmorka det "Du har inte blödit (haft mens) på 9 månader. Skönt! Men det får du igen efter förlossningen". Inte skönt! Men så är det. Det är såret där moderkakan suttit som ska läka. Självklart är det individuellt hur mycket och framför allt HUR LÄNGE man blöder, ca 2-8 veckor. Du får det du behöver på sjukhuset men se till att ha ett par paket av största sorten hemma till dom första dagarna. Finns t.ex. en särskild modell för detta ändamål på Apoteket.

10.) Extra mjukt toapapper: I bästa fall känns underlivet bara lite svullet och ömt, i värsta fall som du blivit överkörd med en ångvält... Som en bekant bekrev det "att föda barn är som att skita ut ett brinnande bowlingklot", och ja, kan bara hålla med på den punkten. Det sista du vill då är att torka dig med ett ett vanligt papper, som då känns som ett rivjärn!
Fia rekommenderar: "extra soft"-papper

11.) Lite laxerande tack! Efter en förlossning är det som om tarmarna nollställs och det kan ta ett tag innan dom kommer igång igen och då känns det inte riktigt som förut, eftersom svullnad, ömhet, bortdomning är vanligt. Då är det bra att hjälpa kroppen på traven. Ladda upp med t.ex. krossat linfrö, katrinplommon, katrinplommonjuice, eventuellt nåt s.k. receptfritt bulkmedel, typ Lunelax. Har du redan kört med nåt av detta under graviditeten så fortsätt åtminstone på samma sätt tills det stabiliserats.
OBS! Detta gäller även vid kejsarsnitt!
Fia rekommenderar: Allt! Tänk förebyggande.

Extra tips: Apoteket har ett "komma-hem-paket" till extra bra pris som innehåller mycket av det en nyförlöst kvinna kommer behöva.

---------
Amningsinlägg/kupor
: Om du tänkt amma. Dom flesta förlossningsavdelningar och BB-avdelningar delar ut gratis väskor med bl.a. amningsinlägg, så du klarar dig i några dagar.

Har jag glömt nåt?
Denna lista är baserad på mina erfarenheter (och experters råd) och det faktum att jag redan fött ett barn. Kollar man listor som finns i tidningar och på nätet, så ser dom lite annorlunda ut och jag gick efter dom när jag födde mitt första, men nu är jag lite erfarenhet rikare och kommer såklart förbereda utefter det. Allt för att underlätta så mycket som möjligt. :o)






Kommentarer
Postat av: Emma

Skrivet 2011-12-18 Klockan 17:08:54
Den där listan hade jag behövt läsa innan förlossningen!! :) lite skillnad från de listor man läser i tidningarna! bröstvårtsskydd b.la har varit superbra. för min del har bröstbump också varit riktigt bra att ha hemma!

URL: http://lifeasemmaknowit.blogg.se/

Postat av: FantasyFIA

Skrivet 2011-12-18 Klockan 18:56:45
Emma: Kul att du gillade den! :) Ja, det är lite skillnad när man frågar t.ex. Barnmorskor än föräldrar som nyligen fått barn. Hade oxå behövt bröstpump med ettan (hyrde en från BB) och kommer inte tveka att köpa en nu med tvåan! Jag tog ändå inte med det, eftersom man i första hand kan mjölka ur för hand, för att t.ex. lätta på trycket. Bröstpump är kanske mer för att öka mjölkproduktionen eller för att hålla igång den under en tid om inte barnet äter alls eller lite. Eller vad tycker du? För mig var det den sistnämnda anledningen.

Postat av: Emma

Skrivet 2011-12-18 Klockan 20:54:30
Förstod inte vad du menade, men när jag såg att du svarat här så hängde jag med! ;)



Absolut kan man mjölka för hand, men jag har inte riktigt fått till det (eller haft tålamod!!) Jag brukar pumpa ut ibland på mornarna. Vi brukar ge nappflaska ibland med bröstmjölk som lite komplettering; bvc-sköterskan tyckte vi skulle testa det eftersom han var så skrikig och kinkig, ifall han inte fick i sig tillräckligt. det är lite trygghet för mig också, att ha mjölk i kylen "i fall".

URL: http://lifeasemmaknowit.blogg.se/


Kommentera inlägget här:

Ditt Namn:
Kom ihåg mig?

Din M@il: (visas ej)

Blogg eller Hemsida:

Din Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin